10.1.2016

1980s

1980 - luvun muoti ja pukeutuminen


Vuosikymmenen teemoja olivat idän ja lännen välisen asevarustelun purkaminen ja kylmän sodan päättyminen sekä maailmassa tietokoneiden ja elektroniikan nousu läntisessä maailmassa.

1980-luvulla pukeuduttiin ylisuuriin, neonväreillä ja logoilla koristeltuihin vaatteisiin, levennettiin hartioita olkatoppauksilla, koristauduttiin vöillä ja huiveilla, käärittiin pikkutakkien hihat ja talsittiin purjehduskengissä.Pinkkiä, keltaista, oranssia ja vihreää oli kaikkialla. Trendikkäät pitivät olkatoppauksia, minihameita, säärystimiä, aurinkolaseja, Reebokin Hightops-kenkiä ja ylisuuria paitoja. Myös kerrospukeutuminen oli muotia.
80-luvun hiuksissa tärkeintä oli volyymi. Hiukset tupeerattiin ja kiharrettiin mahdollisimman isoiksi ja näyttäviksi. Naiset käyttivät myös paljon meikkiä. Luomivärien käyttöä ei ujosteltu, vaan käytettiin muun muassa sinistä, keltaista, oranssia ja pinkkiä. Eyelinereita ja ripsivärejäkin löytyi monissa eri väreissä. Poskipunaa taas piti levittää useita kerroksia. Yleisilmeeltään kasarimuoti oli värikästä ja iloista. Vaateteollisuuden tuotannon kehitys mahdollisti uudenlaisten värien ja painopintojen käytön vaatteissa. Kirkkaita neonvärejä ja värejä vaihtavia kuvioita käytettiin vaatteissa, koska se oli mahdollista eikä niinkään mietitty, miltä vaatteet näyttivät.
Elastaanikuidun myötä vaatteisiin tuli enemmän joustavuutta, mikä näkyi erityisesti jumppamuodissa. Aerobicsaleilta tuttu tyyli levisi myös käyttömuotiin.

Pukeutumiseen saatiin vaikutteita musiikkimaailman tähdiltä, kuten MadonnaltaMichael JacksoniltaPrinceltä ja kotimaiselta Dingolta. Englannin prinsessa Diana oli muoti-ikoni, jota ihailtiin ja jonka pukeutumista seurattiin tarkasti.

1980-luvun alku oli tyylillisesti punk-kulttuurin sävyttämää. Punk-kulttuuriin kuului olennaisena osana pukeutuminen mustiin nahkavaatteisiin, jotka oli ääritapauksissa koristeltu jopa sadoin kromatuin teräsniitein, hiustyylin saattaesa olla mahdollsimman äärimmäinen, esim. joko kalju tai hiuslakalla kohotettu ja muotoiltu räikeästi värjätty tukka.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti