4.1.2016

1940s

1940 - luvun muoti ja pukeutuminen


Vuosikymmenen teemoja olivat toinen maailmansota ja sen aiheuttamat maailmanpoliittiset muutokset.

1940-luvun alkupuolella muodin yleisilme oli hieman kulmikas ja aikaisempaa kovempi. Siluetti oli hoikka, vyötärö kapea mutta hartialinja sen sijaan korostetun leveä. Väljyyttä polvipituiseen hameeseen toivat poimutukset, laskokset tai loiva kelloleikkaus. Sodan synnyttämä materiaalipula pakotti kankaiden säännöstelyyn, ja kotirintamalla oli turvauduttava kekseliäisyyteen tyylikkyyden takaamiseksi. Pakon sanelemaa muotia olivat niin puupohjaiset paperikangaskengät kuin tuohesta punottu käsilaukkukin. Myös selluloosaan pohjaavista tekokuiduista, sillasta ja säteristä, valmistettiin vaatteita, mutta huonolaatuisina ne saivat nopeasti korvikekankaan maineen.

Yleisvaikutelma vaatteista oli sotilaallinen.


Kesäkuusta 1941 lähtien uudet vaatteet olivat kortilla, ja kierrätys kunniassa: naiset muokkasivat rintamalla olevien miesten puvuista itselleen vaatteita, talvitakkeja valmistettiin paksusta huovasta ja vanhat tyynyliinat kierrätettiin alusvaatteisiin ja shortseihin. Neulominen oli suosittua, mutta villasta pulaa, ja vanhoja neuleita purettiinkin uudelleenkäytettäviksi sukkina ja neulepuseroina.Sodan jälkeen naiset halusivat pukeutua kauniisti, heti kun siihen oli mahdollisuus. 1947 Christian Dior mullisti muodin ensimmäisellä Haute Couture kokoelmallaan jota kutsuttiin New lookiksi. Diorin muoti oli erittäin naisellista, runsasta ja ylellistä. Hameet olivat nilkkoihin saakka ulottuvia ja leveähelmaisia.

Vyötärö oli tiimalasimaisen kapea ja hartialinja pyöreä. Hameiden alla käytettiin myös jäykkiä alushameita. Malleilla oli jaloissaan ohuet nylonista tehdyt saumasukat. Jos sukkiin ei ollut varaa ne maalattiin sääriin teellä tai liquid-stocking-nesteellä. Saumat piirrettiin sääriin meikkikynällä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti