5.1.2016

1950s

1950 - luvun muoti ja pukeutuminen


Fifties!

1950- luvun tyyli on jäänyt historian yhtenä muotitietoisimmista aikakausista. Tuona aikakautena nainen pukeutui ja meikkasi erittäin naisellisesti. Hän käytti korkeita korkoja, käsineitä, kellomekkoja, kynähameita ja kävelypukuja. Marilyn Monroe, Audrey Hepburn, Gina Lollobrigida, Elisabeth Taylor ja Sophia Loren ovat aikakauden tunnetuimpia naisihanteita.

1950-luvun muodin avainsana oli naisellisuus. Pohjepituiset hameet olivat joko kynämäisen kapeita tai kellomaisen leveitä, vyötärö oli korostetun kapea, miehusta tyköistuva ja povea korostava. Tavoiteltu tiimalasisiluetti saavutettiin korsetilla ja topatuilla rintaliiveillä. Hameiden helmaa kohottivat poimutetut nailonalushameet. Synteettinen kuitu nailon sopikin hyvin juuri alusvaatteiden ja sukkien materiaaliksi.



Suosittu mekkomalli oli kellomekko, jossa oli hulmuava helma, kapea vyötärö ja tyköistuva yläosa. Helma saattoi olla yksinkertainen kellotettu, rypytetty, taikka siinä saattoi olla isoja tai pieniä laskoksia. Kellohelman vallitsevin mitta oli puolisääreen, mutta se sahasi muodin oikkujen mukaisesti vuoroin ylemmäs ja vuoroin alemmas. Kellohelmojen alla käytettiin usein tyllialushameita, jotka kohottivat helmaa ja toivat hameeseen liikettä. 



Toinen 1950-luvulle tyypillinen mekkomalli oli tiimalasimainen ja  vartalonmyötäinen, uumaa korostava, hyvin kapea  ja linjakas kynähame-look. Tämä "nilkutushameeksikin" kutsuttu, kapea suora hame rajoitti tehokkaasti askeleen pituutta. Hame laskeutui kapeasta vyötärökaitaleesta lähes ilman poimutuksia ja laskoksia. Takana oli yleensä vain pieni halkio, joka mahdollisti liikkumisen. Tällainen sihteerikköhame ulottui puolisääreen, reilusti alle polvien.



50-luvulla syntyi teinimuodin käsite. Teinitytöt tanssivat jiveä. Tytöillä oli poninhäntä, kellohame tai kapeat, puolisääreen ulottuvat housut tennareiden kanssa. Puserona saattoi olla miesten valkoinen kauluspaita tai jumpperi.
Rock and Roll, purukumi, nilkkasukat ja kellohame. Nahkarotsi, otsafooki brylcremin avulla, farkut ja valkoinen T-paita. Nuori kapinallinen James Dean, moottoripyörät, prätkäsussut ja Hollywood olivat taattua tavaraa.



 Lisään tähän loppuun vielä kuvia ilman sen suurempia saatetekstejä, eikö fifties ollutkin ihanan näköistä!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti