13.12.2015

Taiteen uudet tarinat ja maskeerausluento


Tiistaina 8.12 kävimme luokkamme kanssa maskeeraja Miia Ollulan luennolla (http://miiaollula.fi/) sekä Salon veturitallilla katsomassa näyttelyä Taiteen uudet tarinat (http://www.salontaidemuseo.fi/).

Luento oli mielenkiintoinen, Miia Ollula kertoi työstään, millaista on olla maskeeraja ja missä sitä voi opiskella ja mikä hänen oma reittinsä tähän oli. Mielenkiintoisinta ja itseäni kiinnostavaa oli kuitenkin se kuinka hän toimi freelancerina, ja kertoi kyseisen työmuodon haasteista ja mahdollisuuksista. Freelancerina toimiminen kiinnostaa itseänikin joten kuuntelin luentoa sen ajatuksen kautta. Kiinnostavaa oli myös se kuinka hänkin löysi oman alansa ja juttunsa vasta kolmekymppisenä ja nyt on lähdössä ulkomaille opiskelemaan. Miia oli päässyt myös tekemään isoja juttuja ja olin vaikuttunut hänen töistään ja menestyksestään. Se oli inspiroivaa.

Luennon jälkeen meillä oli opastettu kierros Salon veturitallissa Taiteen uudet tarinat näyttelyyn. Näyttelyssä meille annettiin kuulokkeet ja saimme samalla kuunnella musiikkia jonka taiteilijat olivat valinneet teostensa taustalle. Se toi näyttelyyn aivan uusia ulottuvuuksia, pidin ideasta ja kokemuksesta paljon! Näyttelyn teokset oli nuorten suomalaisten taiteleijoiden käsialaa, taiteilijoista 11 on valmistunut alan korkeimmasta oppilaitoksesta Kuvataideakatemiasta, neljä muuta muista taideoppilaitoksista Suomessa ja Englannissa. Yhteensä siis 15 taiteilijaa ja monta eri taiteen muotoa: valokuvia, maalauksia, veistoksia, installaatioita ja videoita. 

"Mitä on uusi suomalainen kuvataidekerronta? Millaiselta nykytaide näyttäytyy juuri tänään? Siihen saa vastauksen syksyllä Salon taidemuseossa avautuvassa laajassa kotimaisen taiteen näyttelyssä New Narrative and Reader - Taiteen uudet tarinat, jossa nuoret suomalaiset peilaavat taiteessaan tätä päivää. Näyttely saapuu Saloon Englannin Manchesterista, jossa se on ollut kesän esillä Buryn taidemuseossa." 

-Salon veturitalli  

Salon veturitallin tornissa oli myös Sami Kilpiön "Aina kova mut ei ikinä hyvä" - valokuvia rakannemuutoksen koettelemasta Salosta -näyttely. Valokuva näyttely oli.. pysäyttävä, osuva, surullinen. Salo. Tässä kuvaus Salon veturitallin sivuilta:
"Aina kova mut ei ikinä hyvä" on nuoren salolaisen kuvajournalistin, valokuvaaja Sami Kilpiön debyyttinäyttely, joka esittelee näkymiä rakennemuutoksen koettelemasta Salosta.
Sami Kilpiö (s.1985) on seurannut kotikaupunkinsa rakennemuutoksen vaikutusta miljööseen ja ihmisiin 2010-luvulla tapahtuneiden tehtaiden sulkemisen jälkeen. Näyttelyn nimi Aina kova mut ei ikinä hyvä -lausahdus on Kilpiön kuulema vastaus usein muualla Suomessa esitettyyn kysymykseen: millainen meininki siellä Salossa on?
Aina kova mut ei ikinä hyvä -ilmaisu kuvastaa valokuvaajan mielestä Saloa, jolloin elektroniikkateollisuus ja varsinkin mobiililaitteiden valmistus lähti hurjaan vauhtiin, jota kasvua riitti yli vuosituhannen vaihteen kunnes teollisuuden alan nopea romahdus osui myös Saloon 2010-luvulla. Kilpiön kuvasarja koostuu miljöötä ja henkilöitä esittävistä rosoisista dokumenttikuvista sekä studiossa tuotetuista, salolaisen mobiiliteollisuuden mielikuvamarkkinointiin liittyvistä esinekuvista."
-Salon veturitalli
Suosittelen molempia näyttelyitä kaikille taiteesta kiinnostuneille. Täältä löydätte lisää tietoa Taiteen uudet tarinat näyttelystä ja täältä Sami Kilpiön valokuva näyttelystä. Tälläisiä ajatuksia luento ja näyttelyt minussa herätti, toivottavasti piditte. Valittevasti minulla ei ollut kameraa mukana joten tästä tuli kuvaton postaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti