14.12.2015

Aina oma itsensä, Peer Gynt

"Syksyllä 2015 monia palkintoja keränneen Dogvillen tematiikka saa jatkoa, kun Henrik Ibsenin symbolinen näytelmä Peer Gynt valtaa Salon Teatterin. Tutkimusmatka ihmismielen pimeimpään kolkkaan voi jälleen alkaa.

Näytelmä kertoo uhmakkaasta nuorukaisesta, Peer Gyntistä, joka kiertää maapalloa kokemuksia keräten ja itseään etsien. Peer Gynt on uneksija ja naistenmies, jota halveksitaan ja kadehditaan röyhkeän luontonsa vuoksi. Hän lähtee pakosalle syrjäisistä lapsuuden maisemista jättäen häntä rakastavat ihmiset taakseen. Mainetta ja kunniaa hamutessaan itselleen omistautuva, keskinkertaisuutta vihaava Gynt kimpoilee intohimojen ja äärimmäisyyksien riepottelemana tuntureilta valtamerten kautta takaisin kotiin. Vai liikutaanko sittenkin vain eri ajoissa, unissa, alitajunnassa ja Gyntin kuumehoureisessa mielikuvituksessa? Mikä lopulta on totta ja mikä kuvitelmaa?

Peer Gynt on tarina itsensä etsimisestä, itsensä ympärille kiertymisestä, itseensä hukkumisesta ja todellisen itsensä löytymisestä sekä rakkaudesta.

"Vaikka ihminen valloittaisi koko maailman, on hänen tärkein mittansa lopulta siinä, miten hän toimii suhteessa toisiin ihmisiin ja ympäröivään todellisuuteen, maailmaan, jonka osanen hän on.""

-Salon Teatteri

Olin tänä syksynä mukana Pauliina Saloniuksen ohjaamassa Peer Gyntissä. Kokemus oli huikea ja työryhmästä tuli nopeasti tiivis porukka. Toinen perhe. Oma roolini oli pieni saparopäinen tyttö, hirvas, hullu hullujen huoneella Kairossa ja Dovren epäsikiö. Laitoin tähän postaukseen lainauksia ja arvosteluita Salon teatterin sivuilta ja kriitikoilta, sillä en itse halua kirjoittaa juonesta vaan projektista. Lainaus teksteistä saatte käsityksen millaisesta näytelmästä oli kyse.

Peer Gynt oli kolmas näytelmä jossa olin mukana. Ja ehdottomasti paras. Työryhmä kannusti, ohjaaja oli loistava, lavastus, puvustus ja valot.. vau. Mulla ei oo edes sanoja. En voi kuin vain kehua! Ja kehuja me paljon saatiinkin. Salon teatteri teki jotain suurta ja siitä kuultiin pitkälle. Minäkin ylitin itseni ja tein jotain suurta, olin hyvin ylpeä ja onnellinen että sain olla mukana tässä. 

Lukekaa tämä loistava arvostelu Peeristä, siellä mainitaan minutkin ;) Kiitos.  


"Salon Teatterin Peer Gynt on sykähdyttävin tänä vuonna näkemäni teatteriesitys. Se on myös paras Salon Teatterissa näkemistäni esityksistä."

"Salon Teatterin Peer Gynt on yksi kaikkien aikojan vaikuttavimmista näytelmistä, mitä Salossa on toteutettu."

"Näyttävä ja mahtipontinen esitys on eittämättä yksi vuoden vaikuttavimmista teatterielämyksistä Salossa."


Kuvat: Marcus Linden, Riku Suvitie, Pirita Linden

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti